TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Michelin zaprezentował Przewodnik Polska 2024. W tym roku do przewodnika dołączyło województwo pomorskie.
reklama
W sumie Przewodnik Michelin Polska wyróżnia obecnie 77 restauracji, w tym 3 nowo nagrodzone jedną gwiazdką. W Polsce przybyło również 9 nowych restauracji z odznaczeniem Bib Gourmand. Przyznano również pierwszą w naszym kraju zieloną gwiazdkę Michelin.
Niestety dwie gwiazdki dzierży tylko jeden lokal, a jednogwiazdkowych lokali jest tylko 5. Porównując to do Paryża, który posiada 10 lokali z 3*, 16 lokali z 2* i 106 lokal z * wypadamy dość blado (Londyn odpowiednio 6, 13 i 61 lokali, ale już cała Austria 1, 6 i 11 lokali).
Jestem podekscytowany, że rok 2024 przyniósł tak wiele wspaniałych wiadomości. Tegoroczny Przewodnik znacznie się rozwinął, co odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent tamtejszych szefów kuchni. Szczególnie cieszę się, że słynący z anonimowości inspektorzy Michelin znaleźli w pięknym województwie pomorskim tak wiele wspaniałych restauracji, które w tym roku po raz pierwszy zostały dodane do przewodnika. W całej Polsce inspektorzy byli pod wrażeniem energii i pasji panującej w restauracjach, a na czele znalazła się nowa fala młodych szefów kuchni. W końcu jestem bardzo szczęśliwy, że w po raz pierwszy w Polsce przyznaliśmy również Michelin Green Star. To zwycięstwo nie tylko Polski, ale także bardziej zrównoważonej przyszłości naszej branży. - komentuje Gwendal Poullennec, dyrektor przewodników Michelin.
Najważniejszą wiadomością ubiegłego roku było przyznanie dwóch gwiazdek restauracji Bottiglieria 1881 z Krakowa, która jako pierwsza restauracja w Polsce została w ten sposób uhonorowana. Ten obiekt utrzymał swoje dwie gwiazdki.
Gwiazdki Michelin otrzymały trzy nowe restauracje: Arco by Paco Perez z Gdańska, Rozbrat 20 z Warszawy, oraz Giewont z Kościeliska.
W Polsce działa już 5 restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelina, gdyż Muga w Poznaniu i NUTA w Warszawie zachowały swoje wyróżnienia na kolejny rok.
Zielona Gwiazda to sposób, w jaki przewodnik Michelin wyróżnia restauracje, które przodują w zakresie zrównoważonych praktyk. W tym roku gdański Eliksir jako pierwsza restauracja w Polsce otrzymała to wyróżnienie. Zespół Eliksir wdraża wiele polityk mających na celu ograniczenie wpływu restauracji na planetę. Kluczowym elementem jest filozofia małej ilości odpadów, która obejmuje odzyskiwanie oleju spożywczego do wykorzystania jako paliwo oraz oszczędzanie skórek cytrusowych do wykorzystania w nalewkach i syropach. Produkty lokalne są również kluczem do etosu Eliksir, podobnie jak wykorzystanie odnawialnych źródeł energii i zaangażowanie we współpracę z dostawcami, którzy podzielają to zrównoważone podejście - można przeczytać w uzasadnieniu werdyktu.
W sumie w Polsce działa 1 restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, 5 restauracji wyróżnionych jedną gwiazdką, 1 restauracja wyróżniona zieloną gwiazdką, 16 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand i 55 restauracji rekomendowanych przez Michelin. Szczegółową listę można znaleźć na stronie guide.michelin.com
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami