TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Światowa Organizacja Turystyki i Baskijskie Centrum Kulinarne (BCC), uruchomiły nową inicjatywę dla sektora turystyki gastronomicznej. Zaproszeniem do udziału w nowym przedsięwzięciu jest skierowane do firm z innowacyjnymi pomysłami zdolnymi zrewolucjonizować i zintegrować gastronomię w turystyce i zainspirować turystów z nowych sposobów i powodów do podróży.
reklama
Sektor turystyki gastronomicznej zmierza w kierunku innowacji i dywersyfikacji swojej oferty. UNWTO, we współpracy ze swoim członkiem stowarzyszonym, Baskijskim Centrum Kulinarnym, uruchomiło I UNWTO Gastronomy Tourism Startup Competition. Niematerialne dziedzictwo kulturowe stało się decydującym czynnikiem, który przyciąga i urzeka turystów. Turystyka gastronomiczna, jako komponent i nośnik kultury i tradycji, jest nieodzownym zasobem, który wnosi wartość dodaną i dostarcza rozwiązań dla destynacji, które starają się wyróżnić poprzez unikalną ofertę produktową - przekonuje Światowa Organizacja Turystyki w komunikacie.
Konkurs umożliwi wyłonienie najlepszych rozwiązań i projektów, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju sektora poprzez pionierskie propozycje w zakresie wdrażania nowych i przełomowych technologii, jak również wschodzących firm lub startupów. Jego celem jest identyfikacja wyzwań i projektów oraz pobudzenie innowacji, które mogą przekształcić sektor turystyki gastronomicznej w najbliższej przyszłości.
Innowacje i inwestycje turystyczne nie są celem samym w sobie, ale są środkiem promowania lepszych produktów turystycznych, poprawy zarządzania turystyką i wykorzystania jej sprawdzonej zdolności do wspierania zrównoważonego rozwoju, tworzenia miejsc pracy i generowania możliwości - powiedział Sekretarz Generalny UNWTO, Zurab Pololikashvili.
Startupy są zachęcane do tworzenia modeli biznesowych, które są związane ze zrównoważonym rozwojem, szanują łańcuch wartości, oferują autentyczną i spójną narrację oraz wnoszą wartość dodaną do dziedzictwa kulturowego i lokalnego. Zwycięzcy konkursu będą mieli możliwość zaprezentowania swoich projektów na V Światowym Forum Turystyki Gastronomicznej, które odbędzie się w dniach 2-3 maja 2019 r. w San Sebastian. Zwycięzcy będą mieli możliwością otrzymania spersonalizowanych konsultacji od ekspertów BCC.
Pełne informacje na temat warunków i zasad dostępne są na stronie www.gastronomytourismventures.org
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami