TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2017-12-18 - Adepci sztuki kulinarnej poznali tajniki pracy sommeliera wodnego

Za nami ostatni Mikser Kulinarny w tym roku kalendarzowym. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski. Tematem przewodnim były ryby w kontekście Świąt Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego.

reklama


Bezpłatne spotkanie edukacyjne dla uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy odbyło się 15 grudnia w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pokaz kulinarny poprowadzili Michał Grzywacz i Cezary Powała - szefowie kuchni pokazowej hali Makro nr 1 w Warszawie. Zaprezentowali oni roladkę z karpia z fondantem ziemniaczanym, mini warzywami, sosem piernikowym, suszem owocowym i kawiorem. Paweł Wielgosz, Prezes Organizacji Producentów Polski Karp, opowiedział uczestnikom o hodowli karpia, natomiast Piotr Zych, starszy specjalista ds. ryb w Makro, zaprezentował różne ryby "na świąteczny stół", techniki filetowania oraz sposoby na rozpoznanie świeżej ryby. Matias Gusman, sommelier wodny i ekspert Coca-Cola, opowiedział młodym adeptom sztuki kulinarnej m.in. o tym, co wpływa na smak wody oraz jak dobrać wodę do dania.

Po pokazie kulinarnym i prezentacjach na uczestników czekał test wiedzy. Na dwóch uczniów, którzy zdobyli najwyższy wynik, czeka nagroda - staż pod okiem Michała Grzywacza i Cezarego Powały w kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodych kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2018 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com