TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2025-04-29 - Gault & Millau wraca do Polski

Po kilku latach przerwy inspektorzy Gault & Millau wrócą do polskich restauracji.

reklama


Licencję na wydawanie przewodnika uzyskała Agencja Smarten a dyrektorem generalnym Gault & Millau Polska został jej właściciel, Jacek Krawczyk.

Po pięciu latach nieobecności przewodnik wraca do Polski i to jest fantastyczna wiadomość dla rodzimej gastronomii. Jeden z dwóch najważniejszych przewodników na świecie pomoże zweryfikować poziom krajowych restauracji i szefów kuchni. To ważne dla każdego właściciela lokalu i szefa, bo oceny naszych inspektorów ułatwią im postawienie diagnozy, w jakim miejscu znajduje się ich biznes gastronomiczny, i co mogą zrobić, aby podwyższyć poziom swoich usług. To także doskonała informacja dla polskiej turystyki kulinarnej, bo polska wersja Gault & Millau z pewnością przyciągnie do krajowych restauracji jeszcze więcej gości z zagranicy, a co za tym idzie - przyniesie korzyści nie tylko restauratorom - mówi, cytowany w komunikacie prasowym, Jacek Krawczyk, dyrektor generalny Gault & Millau Polska.

Inspektorzy ocenią przeszło 200 lokali, nie tylko tych znajdujących się w dużych miastach. W odróżnieniu od innych przewodników, Gault & Millau postara się zaglądać do mniejszych miejscowości, by szukać tam perełek restauracyjnych. Nie ograniczymy się tylko do finediningowych lokali. Chcemy też zwrócić uwagę na restauracje hotelowe oraz postawić na integrację całej branży gastronomicznej, czego dowodem będą nowe kategorie wyróżnień przyznawanych podczas corocznej gali inaugurującej przewodnik. Jedno jest pewne - zrobi się żółto na polskiej scenie kulinarnej! Każdy, kto kreuje ofertę restauracji, ma szansę na wyróżnienie. Do notesu inspektora Gault & Millau mogą trafić nie tylko nazwiska szefów kuchni, ale też cukierników, sommelierów czy managerów.- mówi Jacek Krawczyk.

Pierwszą polską edycję Żółtego Przewodnika Gault & Millau opublikowano w 2014 roku i były one wydawane corocznie do 2020 r., kiedy to za sprawą pandemii COVID-19 lokale gastronomiczne musiały zawiesić działalność.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com