TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W czwartek, 3 września w hotelu Novotel Airport w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego (IGHP), która poświęcona była negatywnym dla gospodarki skutkom planowanych zmian stawek podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne.
reklama
Z raportu przygotowanego przez ekspertów Deloitte Business Consulting i przedstawionego na konferencji wynika, że podniesienie stawki VAT na usługi hotelarskie i gastronomiczne z 7% do 22% spowoduje spadek przychodów oraz rentowności firm z branży. Zmiana stawki podatku może również doprowadzić do obniżenia się wpływów budżetowych. Przejściowy wzrost dochodów państwa wynikający z wyższego opodatkowania usług zostanie zniwelowany możliwym spadkiem wpływów z tytułu podatku od osób prawnych. Podwyżka VAT może również spowodować wzrost bezrobocia oraz spadek ruchu turystycznego. Eksperci przyznają, że nie da się określić skali negatywnego wpływu na sytuację branży hotelarskiej.
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego oraz podmioty z branży hotelowo-gastronomicznej apelują do premiera rządu i ministra finansów o przyjęcie oficjalnego stanowiska rządu w sprawie utrzymania stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne i hotelowe na poziomie 7% na najbliższe lata, a także o wprowadzenie do załącznika nr 3 nowej ustawy o podatku VAT pozycji o brzmieniu: "PKWiU ex 56 - usługi związane z wyżywieniem z wyłączeniem napoi alkoholowych".
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami