TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W miarę jak ożywienie w branży turystycznej zaczyna nabierać tempa, wiele organizacji turystycznych stara się wyróżnić na tle konkurencyjnych destynacji, koncentrując się na swojej kuchni, bardziej niż na tradycyjnych hot spotach, miastach czy lokalizacjach nadmorskich - zauważa firma analityczna GlobalData.
reklama
Według bazy danych GlobalData Ads Database, organizacje zarządzające marketingiem destynacji (DMO) w Turcji, Indonezji, czy na Malcie skupiły się na swojej narodowej kuchni, aby przyciągnąć nowych turystów. Kampanie marketingowe obejmowały zdjęcia i krótkie filmy wideo przedstawiające tradycyjne metody gotowania, co miało zwiększyć atrakcyjność. Rozwój tych kampanii marketingowych wydaje się być odpowiedzią na rosnący popyt na międzynarodową kuchnię i doświadczenia kulinarne, a DMO wykorzystują ten fakt do uzyskania przewagi nad konkurencyjnymi destynacjami.
Wydaje się, że DMO reagują na zmianę sentymentu podróżnych do gastronomii. Rozwój tego trendu został wywołany przez pandemię, która przyczyniła się do poszukiwania nowych smaków przez wielu turystów, pomimo okresowego zamykania restauracji w latach 2020 i 2021. Wiele restauracji musiało dostosować się do ograniczeń związanych z pandemią, aby przetrwać, więc zaczęły sprzedawać posiłki za pośrednictwem usług dostarczania żywności, takich jak Just Eat, Deliveroo i Uber Eats. Usługi te sprawiły, że kuchnie międzynarodowe stały się bardziej dostępne dla konsumentów niż kiedykolwiek wcześniej dzięki ofercie usług bezdotykowych, intuicyjnym aplikacjom na smartfony i wydajnym systemom płatności mobilnych. W rezultacie globalna świadomość alternatywnych kuchni międzynarodowych znacznie wzrosła, co umożliwiło organizacjom turystycznym wykorzystanie tego faktu w atrakcyjnych kampaniach marketingowych, aby przyciągnąć potencjalnych turystów. - uważa Craig Bradley, Associate Travel & Tourism Analyst w GlobalData.
Według raportu GlobalData Food Insights & Trends z 2021 roku, rynek dostaw żywności będzie rósł w tempie 7% rocznie (CAGR) w latach 2021-2025. W rezultacie miliony osób będą nadal próbować nowych kuchni i smaków w swoich lokalnych restauracjach.
Według GlobalData Q4 2021 Global Consumer Survey, 47% respondentów stwierdziło, że uważa szerszą dostępność kuchni za najbardziej atrakcyjny powód do spożywania żywności i napojów poza domem, co podkreśla apetyt na doświadczanie nowych smaków. Można założyć, że te same odczucia dotyczą turystów w danym miejscu. Wielu z nich będzie entuzjastycznie nastawionych do poznawania lokalnej kultury i zwyczajów, w tym jedzenia i picia.
W odpowiedzi na ten rozwój gustów konsumentów, organizacje turystyczne dostrzegły możliwość wykorzystania kuchni regionalnej do stworzenia oryginalnych kampanii marketingowych, które mogą przekazać lokalną kulturę w ramach doświadczenia turystycznego. Będzie to szczególnie atrakcyjne dla turystów niszowych i milenialsów, którzy zazwyczaj poszukują bardziej unikalnych doświadczeń. Należy jednak zauważyć, że łączenie marketingu destynacji z doświadczeniami gastronomicznymi nie jest niczym nowym. Mimo to, ten rodzaj strategii promocyjnej będzie prawdopodobnie zyskiwał na znaczeniu dla DMO, ze względu na coraz większe otwarcie konsumentów na doświadczenia kulinarne. Pokazują to przykłady Malty, Indonezji i Turcji. - podsumowuje Bradley.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami