TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2018-07-13 - Polacy coraz chętniej zamawiają egzotyczne potrawy. Jakie kuchnie preferują?

Każdy rejon świata ma swój indywidualny charakter, o którym w dużej mierze decyduje mieszanka zapachów i barw popularnych lokalnych potraw. Już nie tylko moda i kultura, ale też trendy w jedzeniu są dla osób poszukujących i otwartych na doświadczenia istotną częścią życia. Choć według ilości zamówień w Polsce wciąż królują kebab i pizza, to pod względem atrakcyjności o kilka zamaszystych kroków wyprzedzają je kuchnie egzotyczne.

reklama


Dowód na zainteresowanie Polaków kuchniami świata? W ostatniej edycji dorocznego plebiscytu Pyszne.pl Nagrody Top Restauracje głosami użytkowników po raz pierwszy zwyciężyła kuchnia gruzińska w wykonaniu warszawskiej restauracji Batumi Na Różanej. Jakie jeszcze dania są z miesiąca na miesiąc coraz bardziej rozchwytywane nad Wisłą?

Kuchnia tajska zaliczyła swoje wielkie wejście w czerwcu 2017, kiedy to raptownie wzrosła liczba zamówień tom yum, pad thai, nam pla, mu pat, bami czy kaeng hang lay. W ciągu krótkich 10 miesięcy do marca 2018 dania kuchni tajskiej zwiększyły swój udział w całości zamówień kuchni egzotycznych z 43 do 52%, czyniąc ją najpopularniejszą spośród odległych tradycji kulinarnych w Polsce.

Kuchnia meksykańska traci popularność na rzecz potraw z innych regionów. W podobnym czasie, co w przypadku kuchni tajskiej, liczba zamówień latynoskich specjałów spadła z 50% do 39%. Największe zainteresowanie utrzymują spopularyzowane dania, takie jak chilli con carne, tacos, nachos z guacamole i tortilla, które bez wahania przemyciliśmy niegdyś do naszego jadłospisu.

Popularność kuchni gruzińskiej rośnie średnio o 9% miesięcznie, a największy skok nastąpił w lipcu 2017 r. Dostawy przysmaków takich jak chaczapuri, zupa charczo i chinkali stanowią 3% wszystkich zamówień kuchni egzotycznych. Być może sukces Batumi na Różanej spowoduje, że w przyszłym roku gruzińskie restauracje będą prowadzić w rankingu?

Tyle samo wynosi procentowy udział kuchni indonezyjskiej, której popularność rośnie o średnio 7% miesięcznie. Najwyraźniej coraz lepiej wychodzi nam wymawianie zawiłych nazw i zaczynamy rozróżniać powiązane z nimi metody przygotowania owoców morza. Na zupę laksa, rendang, sate ayam i sycące mie goreng najczęściej mieliśmy ochotę w marcu 2018 r.

Kuchnia hawajska za sprawą kolorowych poke bowl odnotowała 1,5% wzrost, stanowiąc obecnie 1% wszystkich zamówień egzotycznych potraw. Nie czyni to z niej jeszcze czarnego konia naszego zestawienia, ale lato może sprzyjać lekkim i zdrowym przekąskom wpływając na popularność trendu, który ostatnio dotarł aż do Skandynawii.

Przekonujemy się także do smaków odległej Azji. Dania koreańskie, choć obecnie stanowią niespełna 1% zamówień, z każdym miesiącem cieszą się wzrostem na poziomie 9%. Miłośnicy poke bowl na pewno skosztowaliby również koreańskiej wersji wzbogaconej o ryż i bulgogi, czyli bibimbap.

Kuchnia hiszpańska plasuje się w statystykach na tym samym miejscu, co koreańska. Swój najlepszy moment zaliczyła w sierpniu ubiegłego roku. Kraina corridy przypadła nam do gustu za sprawą prostych i popularnych potraw takich jak paella, tortilla de patatas, quesadilla oraz przekąsek w postaci tapas i chłodnego gazpacho, które może nam się kojarzyć z wielką bitwą na pomidory mającej miejsce co roku w Bunol.

Miłośnicy zupy pho i teriyaki pomogli kuchni wietnamskiej osiągać średnio 6% comiesięcznego wzrostu, choć wciąż potrawy wywodzące się z Półwyspu Indochińskiego nie przekroczyły progu 1% całości zamówień dań egzotycznych.

Warto zwrócić uwagę na kuchnię bliskowschodnią, ponieważ pomimo niewielkiego procentowego udziału w ogóle zamówień (poniżej 1%) odnotowuje ona comiesięczny wzrost o 15%, a we wrześniu 2017 r. zamówiliśmy ponad trzykrotnie więcej dań bliskowschodnich niż miesiąc wcześniej.





Wszystkie informacje oparte są na danych spółki Takeaway.com, której częścią jest serwis Pyszne.pl. Analizą objęte zostały zamówienia dań egzotycznych kuchni tajskiej, meksykańskiej, gruzińskiej, indonezyjskiej, hawajskiej, koreańskiej, hiszpańskiej, wietnamskiej i bliskowschodniej (z wyłączeniem kebaba), złożone w serwisie Pyszne.pl w okresie Czerwiec 2017 - Marzec 2018.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com