TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Każdy rejon świata ma swój indywidualny charakter, o którym w dużej mierze decyduje mieszanka zapachów i barw popularnych lokalnych potraw. Już nie tylko moda i kultura, ale też trendy w jedzeniu są dla osób poszukujących i otwartych na doświadczenia istotną częścią życia. Choć według ilości zamówień w Polsce wciąż królują kebab i pizza, to pod względem atrakcyjności o kilka zamaszystych kroków wyprzedzają je kuchnie egzotyczne.
reklama
Dowód na zainteresowanie Polaków kuchniami świata? W ostatniej edycji dorocznego plebiscytu Pyszne.pl Nagrody Top Restauracje głosami użytkowników po raz pierwszy zwyciężyła kuchnia gruzińska w wykonaniu warszawskiej restauracji Batumi Na Różanej. Jakie jeszcze dania są z miesiąca na miesiąc coraz bardziej rozchwytywane nad Wisłą?
Kuchnia tajska zaliczyła swoje wielkie wejście w czerwcu 2017, kiedy to raptownie wzrosła liczba zamówień tom yum, pad thai, nam pla, mu pat, bami czy kaeng hang lay. W ciągu krótkich 10 miesięcy do marca 2018 dania kuchni tajskiej zwiększyły swój udział w całości zamówień kuchni egzotycznych z 43 do 52%, czyniąc ją najpopularniejszą spośród odległych tradycji kulinarnych w Polsce.
Kuchnia meksykańska traci popularność na rzecz potraw z innych regionów. W podobnym czasie, co w przypadku kuchni tajskiej, liczba zamówień latynoskich specjałów spadła z 50% do 39%. Największe zainteresowanie utrzymują spopularyzowane dania, takie jak chilli con carne, tacos, nachos z guacamole i tortilla, które bez wahania przemyciliśmy niegdyś do naszego jadłospisu.
Popularność kuchni gruzińskiej rośnie średnio o 9% miesięcznie, a największy skok nastąpił w lipcu 2017 r. Dostawy przysmaków takich jak chaczapuri, zupa charczo i chinkali stanowią 3% wszystkich zamówień kuchni egzotycznych. Być może sukces Batumi na Różanej spowoduje, że w przyszłym roku gruzińskie restauracje będą prowadzić w rankingu?
Tyle samo wynosi procentowy udział kuchni indonezyjskiej, której popularność rośnie o średnio 7% miesięcznie. Najwyraźniej coraz lepiej wychodzi nam wymawianie zawiłych nazw i zaczynamy rozróżniać powiązane z nimi metody przygotowania owoców morza. Na zupę laksa, rendang, sate ayam i sycące mie goreng najczęściej mieliśmy ochotę w marcu 2018 r.
Kuchnia hawajska za sprawą kolorowych poke bowl odnotowała 1,5% wzrost, stanowiąc obecnie 1% wszystkich zamówień egzotycznych potraw. Nie czyni to z niej jeszcze czarnego konia naszego zestawienia, ale lato może sprzyjać lekkim i zdrowym przekąskom wpływając na popularność trendu, który ostatnio dotarł aż do Skandynawii.
Przekonujemy się także do smaków odległej Azji. Dania koreańskie, choć obecnie stanowią niespełna 1% zamówień, z każdym miesiącem cieszą się wzrostem na poziomie 9%. Miłośnicy poke bowl na pewno skosztowaliby również koreańskiej wersji wzbogaconej o ryż i bulgogi, czyli bibimbap.
Kuchnia hiszpańska plasuje się w statystykach na tym samym miejscu, co koreańska. Swój najlepszy moment zaliczyła w sierpniu ubiegłego roku. Kraina corridy przypadła nam do gustu za sprawą prostych i popularnych potraw takich jak paella, tortilla de patatas, quesadilla oraz przekąsek w postaci tapas i chłodnego gazpacho, które może nam się kojarzyć z wielką bitwą na pomidory mającej miejsce co roku w Bunol.
Miłośnicy zupy pho i teriyaki pomogli kuchni wietnamskiej osiągać średnio 6% comiesięcznego wzrostu, choć wciąż potrawy wywodzące się z Półwyspu Indochińskiego nie przekroczyły progu 1% całości zamówień dań egzotycznych.
Warto zwrócić uwagę na kuchnię bliskowschodnią, ponieważ pomimo niewielkiego procentowego udziału w ogóle zamówień (poniżej 1%) odnotowuje ona comiesięczny wzrost o 15%, a we wrześniu 2017 r. zamówiliśmy ponad trzykrotnie więcej dań bliskowschodnich niż miesiąc wcześniej.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami