TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2021-12-21 - Restauratorzy: pozwólcie nam pracować

Członkowie Wrocławskiej Rady Gastronomii, działającej przy prezydencie miasta wskazują, że podwyżki cen prądu i gazu, inflacja oraz zagrożenia wynikające z pandemii koronawirusa hamują odrabianie strat spowodowanych rocznym zamknięciem. Apelują przy tym o pomoc i stworzenie przejrzystych przepisów.

reklama


Galopująca inflacja, rosnące gwałtownie ceny energii elektrycznej i gazu o blisko 80% nie tylko skutecznie hamują odrabianie strat, ale stawiają nas w coraz trudniejszym położeniu. Gastronomia w zdecydowanej większości to małe i średnie przedsiębiorstwa oraz firmy rodzinne. Obecny wzrost podatków i cen mogą spowodować utratę płynności finansowej wielu podmiotów - wielu z nas. W związku z zaistniałą sytuacją, w imieniu wrocławskich przedsiębiorców z tak ważnej dla gospodarki branży postulujemy o:

  1. Niezamykanie branży gastronomicznej w związku z pandemią i wypracowanie przepisów umożliwiających nam stabilną pracę
  2. Wprowadzenie niezbędnych narzędzi i rozwiązań prawnych umożliwiających osłonę branży HoReCa przed pandemią
  3. Objęcie branży gastronomicznej "bonem energetycznym" i dopłatami do energii
  4. Wprowadzenie - wzorem większości krajów Unii Europejskiej - niebudzącej wątpliwości podstawy prawnej dotyczącej weryfikacji tzw. paszportów covidowych i obowiązku szczepień dla korzystających z zamkniętych miejsc publicznych takich jak kluby, bary czy restauracje
  • - można przeczytać w treści listu otwartego do premiera Mateusza Morawieckiego i ministra zdrowia Adama Niedzielskiego.



    Wróć do strony głównej


    Pełna wersja

    © 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Kontakt z nami

    stat24.com