TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2017-06-13 - Gastronomiczny festiwal w Sandomierzu

VII edycja festiwalu Czas Dobrego Sera" odbędzie się w dniach 17 do 18 czerwca w Sandomierzu. To okazja do spróbowania prawdziwego masła, oryginalnej owczej bryndzy polskiej i słowackiej. Nie zabraknie też plejady najlepszych serów z całego świata, między innymi takich jak: Roquefort, Stilton, Brie de Meaux, Beaufort, Bitto, Parmigiano Reggiano, Cabrales, Comte, Cheddar czy Pecorino Toscano.

reklama


Dzisiaj Czas Dobrego Sera, toduża impreza przyciągająca około 30tysięcy odwiedzających do Sandomierza. Podczas imprezy nie zabraknie degustacji najlepszych serów polskich izagranicznych, prowadzonych pod okiem wybitych autorytetów jak Giovanni Roncolato, wieloletni Prezes Konsorcjum Serów Alpejskich Monte Veronese z Włoch czy też prof. Monika Wszołek - Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, która jako jedna z nielicznych w Polsce od zawsze propaguje wyższość masła nad margaryną.

W sumie zaplanowano 8 tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą między innymi takie sery jak: Kamyk Sudecki (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozia Rura (Kaszubska Koza) czy też oryginalne holenderskie Goudy, sery alpejskie z Włoch, Francji i Szwajcarii, jak również owcze sery z Chorwacji, Toskanii, Sardynii i Słowacji. W sumie w Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 14 krajów.

Poza tym doudziału wimprezie zaproszono wybitnych szefów kuchni, którymi dowodził będzie Dominik Narloch z restauracji Werbena w Hotelu Herbarium rekomendowanej przez Slow Food Polska - w tym roku, z racji na Rok Wisły, będzie to Rejs-Wisła-Partyna największym śródlądowym statku w Polsce o nazwie "Syrenka", którą dowodził będzie kapitan Tadeusz Prokop. Na pokładzie nie zabraknie prawie wszystkich słodkowodnych, polskich ryb serwowanych z grilla i nie tylko oraz zupy rybnej, doskonałych przekąsek i oczywiście wina z sandomierskich winnic.

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40legalnie zbanderolami sprzedaje swoje wina. W Sandomierzu organizatorzy spodziewają się około 20 polskich winnic z całej Polski. Ser iwino, topara ponoć lepsza odmałżeństwa, a organizatorom zależy, by wzrastać razem wtym niezawodnym duecie, dlatego też festiwal od tej edycji to nie tylko "Czas Dobrego Sera", ale również "Czas Polskiego Wina". I tak w Sandomierzu pojawią się między innymi następujące winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Sztukówka, Modła, Karolus, Nobilis, Vetus, Vanellus oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która w tym roku zaprezentuje pełną paletę swoich miodów pitnych z Miodem Koronnym i Czeremszakiem na czele.

Dopełnieniem polskich trunków w Sandomierzu będą nalewki, między innymi te wytwarzane przez Karola Majewskiego z Łomianek pod Warszawą.
W sobotę o godzinie 16.00 na festiwalowym stoisku marki Skarby Serowara odbędzie się pokaz serowarski Głównego Serowara Spółdzielczej Mleczarni Spomlek Wojciecha Stysia, który zaprezentuje produkcję sera w warunkach domowych., Niezależnie od pokazu na specjalnym stoisku marki Skarby Serowara będzie można skosztować polskich serów długo dojrzewających : Bursztyn, Szafir, Rubin oraz wziąć udział w laboratorium smaku, które poprowadzi główny serowar SM Spomlek.

Kolejnym wyjątkowym momentem w Starym Porcie nad Wisłą będzie chrzest unikatowej łodzi wiślanej typu Dubas Sandomierski skonstruowanej przez Grzegorza Świtalskiego. Wcześniej dubasy przewoziły zboże do Gdańska, podczas festiwalu ta łódź flisacka zapełni się jednak winem i serem.

Momentem kulminacyjnym zwłaszcza dla serowarów, będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu naNajlepszy Polski Ser Grand Prix 2017. W tym roku poza klasycznymi kategoriami wprowadzono kategorię na najlepsze polskie masła oraz twaróg.

Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska, a gospodarzem Miasto Sandomierz.

Całość programu dostępna w pliku


Możesz także pobrać plik: turinfo_20170613_czas_dobrego_sera_2017_program_1_.pdf



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com