TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Pomimo zamknięcia lokali gastronomicznych, hotelowe restauracje będą mogły działać. W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie z dnia 23 października 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.
reklama
Hotelowa gastronomia, pod pewnymi warunkami, została wyjęta spod ograniczenia działalności, które zapowiadał podczas konferencji prasowej premier Morawiecki, a o których pisaliśmy w aktualności Polska na czerwono, gastronomia tylko na wynos lub z dostawą.
Przepis dotyczÄ…cy hotelowej gastronomii brzmi nastÄ™pujÄ…co: "2b. Prowadzenie dziaÅ‚alnoÅ›ci, o której mowa w ust. 9, na terenie prowadzenia usÅ‚ug hotelarskich, jest dopuszczalne wyÅ‚Ä…cznie dla goÅ›ci, których pobyt wynosi co najmniej jednÄ… dobÄ™ hotelowÄ…, pod warunkiem zapewnienia, aby: 1) goÅ›cie realizowali obowiÄ…zek zakrywania ust i nosa, o którym mowa w § 27 ust. 1, do czasu zajÄ™cia przez nich miejsc, w których bÄ™dÄ… spożywali posiÅ‚ki lub napoje; 2) goÅ›cie zajmowali co drugi stolik i odlegÅ‚ość miÄ™dzy stolikami wynosiÅ‚a co najmniej 1,5 m, chyba że miÄ™dzy stolikami znajduje siÄ™ przegroda o wysokoÅ›ci co najmniej 1 m, liczÄ…c od powierzchni stolika; 3) obsÅ‚uga realizowaÅ‚a obowiÄ…zek zakrywania ust i nosa, o którym mowa w § 27 ust. 1.",
Poniżej treść rozporządzenia:
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami