TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Do 20 sierpnia br. przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Działanie jest realizowane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w ramach inwestycji finansowanej z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO). Od 1 sierpnia br. o wsparcie mogą ubiegać się również firmy, które wykażą spadek obrotów w latach 2020-2021 wynoszący co najmniej 20%, a nie 30% - jak dotychczas.
reklama
Celem przedsięwzięcia jest pomoc firmom w stawianiu czoła wyzwaniom rynkowym przez wsparcie projektów, które mogą przyczynić się do ich rozwoju i dywersyfikacji działalności. Wsparcie obejmuje mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (przedsięwzięcia MŚP) z branży HoReCa (tj. hotele, restauracje, catering), turystyka oraz kultura, które w wyniku realizacji przedsięwzięcia rozszerzą lub zdywersyfikują swoją dotychczasową działalność w celu wzmocnienia szans jej prowadzenia w przypadkach przyszłych kryzysów.
PARP chce wyjść naprzeciw oczekiwaniom przedsiębiorców, dlatego postanowiliśmy ułatwić i doprecyzować część zapisów regulaminowych konkursu. Ponadto nasi eksperci przeanalizowali wyniki pierwszego naboru i stworzyli listę wskazówek, które pozwolą wnioskodawcom uniknąć najczęściej popełnianych błędów - mówi Katarzyna Duber-Stachurska, prezes PARP.
O wsparcie mogą ubiegać się mikro, mali i średni przedsiębiorcy, którzy na dzień 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura, określoną kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) wskazanym w regulaminie konkursu. Wsparcie przeznaczone jest dla przedsiębiorstw, które w latach 2020-2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 20%, liczonych rok do roku.
Wsparcie mogą otrzymać podmioty, które prowadzą działalność definiowaną kodem PKD (lista kodów PKD wskazana jest na stronie działania) i mają ten kod wpisany w podstawowej lub w dodatkowej działalności przedsiębiorstwa wnioskodawcy.
Nie są kwalifikowane do wsparcia podmioty, które nie mają tak określonego kodu PKD, w tym w szczególności kooperanci współpracujący z branżą, np. pralnie świadczące usługi na rzecz obiektów hotelarskich czy firmy ochroniarskie świadczące usługi ochrony imprez, obiektów.
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 000,00 zł. Maksymalna kwota wsparcia na przedsięwzięcie MŚP to 540 000,00 zł. Maksymalna intensywność wsparcia przedsięwzięcia MŚP nie może przekroczyć 90% kosztów kwalifikowalnych. Firmy będą mogły przeznaczyć dofinansowanie na koszty inwestycyjne, technologie cyfrowe, usługi szkoleniowe i rozwojowe.
Na dzień złożenia wniosku wnioskodawca powinien prowadzić działalność gospodarczą w województwie, w którym zgłasza lokalizację przedsięwzięcia MŚP. Prowadzenie działalności w województwie musi zostać potwierdzone wpisem do odpowiedniego rejestru.
W ramach naboru do objęcia wsparciem może zostać zgłoszone i wybrane jedno przedsięwzięcie jednego przedsiębiorcy.
Wnioski można składać od 18 lipca do 20 sierpnia 2024 roku.
Poniżej lista 7 kluczowych zmian regulaminowych w drugim naborze, które ułatwią ubieganie się o dofinansowanie w ramach Inwestycji KPO HoReCa, realizowanej z Krajowego Planu Odbudowy:
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami