TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Polscy coraz częściej jedzą produkty kuchni innych narodów - wynika z najnowszego raportu instytutu badawczego PMR. I to zarówno w restauracjach, jak i w domu.
reklama
Dlatego restauracje prześcigają się we wprowadzaniu do menu potraw obcych kuchni, a producenci artykułów spożywczych w dostarczaniu na rynek produktów innych kuchni. W tym roku aż 47% produktów wprowadzonych na polski rynek spożywczy to były nowe smaki np. kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy tajskiej.
Sklepy "Kuchnie Świata" mają już w ofercie 8 tys. produktów do przyrządzania potraw różnych narodów. Ich obroty rosną w tempie 100% rocznie.
Analitycy twierdzą, iż popularność obcych kuchni wynika z zamożności polskiego społeczeństwa. Zainteresowanie kuchniami orientalnymi jeszcze wzrośnie, a w przyszłym roku jednym z hitów będzie kuchnia hinduska - zapowiadają specjaliści.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami