TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-07-03 - Przez żołądek do serca turysty!

17 czerca 2006 roku w Ogrodzieńcu, odbyła się pierwsza edycja Festiwalu Kuchni Śląskiej - "Śląskie Smaki", zorganizowana przez Śląską Organizację Turystyczną.

reklama


Honorowy patronat nad festiwalem, objęła Polska Organizacja Turystyczna oraz Marszałek Województwa Śląskiego. Imprezę na dziedzińcu zamkowym, uatrakcyjniały występy artystyczne: Zespółu Pieśni i Tańca Śląsk, kabaretu RAK oraz lokalnych zespołów muzycznych.

Celem I Festiwalu Kuchni Śląskiej - "Śląskie Smaki" była promocja walorów kulturowych województwa śląskiego poprzez regionalną kuchnię. Podczas imprezy odbył się, konkurs kucharzy (amatorów i zawodowców). Biorący udział w konkursie, mieli za zadanie przygotować specyficzne potrawy z poszczególnych regionów Śląska. Jury w składzie: Maciej Kuroń, Grzegorz Russak (Prezes Izby Produktów Regionalnych) oraz Robert Sowa (Szef Elitarnego Klubu Szefów Kuchni), wyłoniło zwycięzców, którzy otrzymali prawo do używania tytułu "Ekspert Śląskich Smaków 2006".

Plenerową imprezę, uświetniły stoiska promocyjne regionów województwa śląskiego z ciekawymi ofertami turystycznymi, produktami regionalnymi i rzemiosłem artystycznym. Należy dodać, iż I Festiwal Kuchni Śląskiej, miał formę rodzinnego pikniku i co ważniejsze, był skierowany do każdej grupy wiekowej!



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com