TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2004-03-30 - Piwo od cystersów

Opactwo cystersów ze Szczyrzyca w Małopolsce wprowadza na rynek pierwsze w Polsce piwo klasztorne. Napój będzie warzony według starej receptury. Ojcowie cystersi w 1949 roku odnaleźli stare dokumenty, w których zawarto pełny opis surowców używanych przy produkcji piwa w początkach XX wieku. W dokumentach znalazły się również instrukcje na temat samego procesu warzenia. Piwo wejdzie na rynek pod marką Frater.

reklama


Cystersi przebywają w Szczyrzycu od XIII wieku. Przez kilka wieków jedną z ich wizytówek był tutejszy browar. W połowie lat 90 zakład (m.in. z braku środków na modernizację) został zamknięty.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com