TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-05-29 - Lokale na dolnośląskich szlakach turystycznych kantują klientów

Wyniki kontroli dolnośląskiej Inspekcji Handlowej są mocno niepokojące. Okazało się, że restauratorzy w punktach gastronomicznych na dolnośląskich szlakach turystycznych często oszukują klientów.

reklama


Lokale oszukują głównie na ilości alkoholu w drinkach, zaniżają zawartość kawy w naparze i sprzedają przeterminowane jedzenie - stwierdzili kontrolerzy.

W restauracji w Ziębicach znaleziono starą kaszę, śmietanę i chrzan, którego termin trwałości skończył się ponad miesiąc temu. Jeden z lokali w Walimiu oferował 21 piw przeterminowanych o niemal dwa miesiące. W Rzeczce w pierogach ruskich farsz stanowił zaledwie jedną trzecią, choć powinien co najmniej połowę - to tylko niektóre z przewinień.

Inspekcja kontrolowała potrawy i napoje sprzedawane w punktach przy wyciągach narciarskich i w pobliżu popularnych tras turystycznych na Dolnym Śląsku. Skontrolowano 15 lokali m.in. w: Zieleńcu, Rzeczce, Jeleniej Górze, Walimiu, Jakuszycach i Świeradowie-Zdrój. Inspektorzy wypisali aż 13 mandatów.

Wyniki przerażają i niewykluczone, że kolejną kontrolę przeprowadzimy za kilka miesięcy - powiedział Wiesław Smużny z wałbrzyskiej delegatury Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Sanitarnej. Wtedy sprawdzimy, czy właściciele stosują się do naszych zaleceń i przestrzegają przepisów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com