TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Zakończył się konkurs na "Najlepsze Danie Kieleckiej Gastronomii". Zwyciężyli kucharze z restauracji Victoria w hotelu Łysogóry: kucharz Norbert Wróbel i szef kuchni Maciej Musiał.
reklama
Organizatorem plebiscytu była restauracja Korbowa Koliba w Sukiwe. Prawdziwą atrakcją w lokalu było gotowanie na żywo. Kieleccy restauratorzy szykowali swoje najlepsze i popisowe dania. A publiczność i jury smakowała wykwintnych potraw. W skład jury weszli: burmistrz Daleszyc Wojciech Furmanek, dyrektor handlowy Restaurator Serwis Kielce Tomasz Grzęda i doradca kulinarny z firmy Farutex Krzysztof Marciniak.
Zwycięzcy zaprezentowali polędwicę wołową na sosie a'la Victoria i przystawkę z wędzonego łososia z kulkami mozarelli, avocado i czarnymi oliwkami.
Drugie miejsce należy do Rafała Korusa i Marka Skotnickiego z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Przygotowali oni roladki z polędwicy wieprzowej w sosie serowo -orzechowym i przystawka - cytrynowe krewetki na grzankach.
Na trzecim miejscu uplasował się schab z dzika z warzywnymi racuchami w sosie truflowym i przystawkę - łososia na zimno na konfiturze żurawinowej. Sporządziły go Panie: Ela Kaszuba i Ewa Kafara z Korbowej Koliby.
Tytuł najlepszego kucharza powędrował do Patrycji Młynarczyk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami