TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2005-11-07 - Kucharz bydgoskiej Dolce Vita zwycięzcą!

Najlepsi kucharze z regionu kujawsko-pomorskiego w sobotę zmierzyli się w finale konkursu kulinarnego. Zawodnicy, wytypowani z dziesięciu najlepszych restauracji regionu, dopiero w piątkowy wieczór dowiedzieli się z jakich produktów będą tworzyć finałowe danie w sobotę.

reklama


Okazało się, że podstawa był sandacz, małże św. Jakuba oraz warzywa. Zwycięzca, Marcin Szukaj, przygotował danie o wdzięcznej nazwie "Harmonia sandacza z małżami" które rozbroiło jury pomysłowością, estetyką przygotowania, sposobem podania i oczywiście smakiem.

Mistrz kuchni przyznaje, że przepis przygotowywał przez cały wieczór: Do owoców morza zaproponowałem także warzywa julienne oraz szpinak ze śmietaną oraz wyfiletowane pomidory ze świeżą bazylią i octem balsamicznym mówi Szukaj.

Pan Marcin ma 29 lat i od 15 lat pracuje jako kucharz. Fachu uczył się zarówno w Polsce jak i w Niemczech, a obecnie pracuje we włoskiej restauracji Dolce Vita w Bydgoszczy. Jego specjalnością i miłością jest właśnie kuchnia włoska. Twierdzi, że wielka miłość do dobrego jedzenia wyniósł z dzieciństwa, z wiejskiego domu babci.

Na wakacjach również nie może oderwać się od swego zawodu: Nie potrafię się powstrzymać i zawsze muszę zajrzeć do kuchni restauracji, w której jemy, by chociaż przez chwilę porozmawiać z kucharzem. Zawsze można się nauczyć czegoś nowego, zarówno na Majorce, jak i w Zakopanem przyznaje Szukaj.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com