TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-10-13 - Góralski ser gazdowski trafił na Listę Produktów Tradycyjnych

Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez resort rolnictwa została wzbogacona o nową pozycję. Na Listę trafił bowiem tradycyjny małopolski góralski ser gazdowski - "gołka" - nazywany też "pucok" i "kara".

reklama


Ser ten przypomina oscypka i często pojawia się jako jego podróbka. Różnica polega na tym, że "gołka" w całości wytwarzany jest z mleka krowiego, a jego produkcja może trwać przez cały rok. Mierzy 6 - 15 cm i waży 0,3-0,6 kg. Ma jasnobrązową skórkę i walcowaty kształt z wypukłymi i wklęsłymi wzorami.

Sery z mleka krowiego wytwarzane są w górskiej części Małopolski. Są wędzone w przydomowej wędzarni, a nie w pasterskim szałasie, jak oscypek. Prawdziwy oscypek może być produkowany wyłącznie w niektórych gminach województw małopolskiego i śląskiego. Wytwarzany jest z minimum 60% mleka owczego, od maja do końca września. "Oscypki" pojawiające się w sprzedaży po tym okresie albo posiadające inny kształt, to najczęściej właśnie "sery gazdowskie".



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com