TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2007-07-06 - Jak przyrządzić kurki?

Kurki to niewielkie, pomarańczowożółte grzyby z wachlarzowatym kapelusikiem, z dość twardym miąższem, o lekko ostrym smaku i niepowtarzalnym aromacie, przypominającym zapach moreli.

reklama


Doskonale smakuje jajecznica z kurkami i dużą ilością pietruszki. Kurki można też po prostu usmażyć na maśle i podawać z pieczywem.

Grzyby te sÄ… przedmiotem kulinarnych eksperymentów i inspiracji kucharzy. Szef kuchni MichaÅ‚ Mamorski w restauracji Bazaar wymyÅ›la autorskie dania ze znanych skÅ‚adników. Restauracja to dla niego studio, w którym tworzy potrawy, a każda z nich to oddzielne dzieÅ‚o sztuki. Kurki podaje ze smażonÄ… polÄ™dwicÄ… woÅ‚owÄ… w sosie z czerwonego porto na purée ziemniaczanym z grillowanÄ… paprykÄ… oraz z filetem z Å‚ososia na risotto ze szpinakiem, pomidorami cherry, sosem z gorgonzoli. Mamorski potwierdza, że kurki Å›wietnie Å‚Ä…czÄ… siÄ™ ze Å›mietanÄ…. Dlatego danie makaronowe jest tu wÅ‚aÅ›nie z kurkami. Mianowicie makaron tagliatelle w Å›mietanie kwaÅ›nej z kurkami, suszonymi pomidorami i piersiÄ… wÄ™dzonej gÄ™si. To wyjÄ…tkowe i udane poÅ‚Ä…czenie.

Również restauracja The Olive zachęca do skosztowania kurkowych smakołyków. Menu stałe to dania śródziemnomorskie - z europejskiej, afrykańskiej i azjatyckiej strony basenu Morza Śródziemnego. Kurki w The Olive są podawane w połączeniu z rybą i cielęciną. Skosztujemy tam sałatkę z kurkami smażonymi na czosnkowym maśle z octem balsamicznym i kawałkami turbota, risotto z kurkami oraz potrawkę z cielęciny i kurek w śmietanowym sosie z tymiankiem i opiekanymi młodymi ziemniakami. Z klasyka to kurki w śmietanie z koperkiem i czosnkowym tostem. W obu restauracjach są miejskie ogródki.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com