TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Michelin wydał Czerwony Przewodnik Michelin Włochy 2010. W tym roku w przewodniku znalazły się 272 gwiazdkowe restauracje.
reklama
Znawcy włoskiej kuchni wiedzą, że kraj ten oferuje o wiele więcej niż tylko pizzę i makaron. Ci, którzy cenią sobie "niebo w gębie" mogą ruszyć śladami Czerwonego Przewodnika Michelin, w kierunku restauracji wyróżnionych gwiazdkami. We Włoszech znajduje się ich 272, z czego 229 z jedną gwiazdką, 37 z dwoma gwiazdkami i 6 wyjątkowych kuchni z trzema gwiazdkami.
Restauracją, która w tym roku dołączyła do grona kulinarnych mistrzów świata wyróżnionych trzema gwiazdkami Michelin, jest Da Vittorio w miejscowości Brusaporto. Co ciekawe miejscowość ta, znajdująca się w regionie Lombardia na północy Włoch, ma zaledwie ok. 4 tys. mieszkańców i położona jest na powierzchni niespełna 5 km2. Nigdy więc nie wiadomo, do drzwi której restauracji zapuka inspektor Michelin i zechce ocenić dzieła jej kucharza. Prawdziwą perłę można znaleźć wszędzie, nawet w bardzo małym mieście.
Oprócz gwiazdek, Michelin przyznaje również wyróżnienia w postaci symbolu Bib Gourmand, który wskazuje na wyśmienitą kuchnię w korzystnej cenie. W Czerwonym Przewodniku Michelin Włochy 2010 znajdziemy 234 restauracje wyróżnione tym symbolem. Wśród nich, 23 otrzymały go w tym roku. W Polsce jedyną restauracją z symbolem Bib Gourmand jest warszawska restauracja U Kucharzy.
W przewodniku Włochy 2010 można znaleźć 6306 wyróżnionych miejsc we wszystkich kategoriach cenowych i jakościowych, w tym 3914 hoteli (z czego 394 alternatywnych miejsc noclegowych) i 2392 restauracje.
W tym roku szanse na Gwiazdki mają również restauracje w Warszawie i Krakowie, bowiem już w marcu ukaże się Czerwony Przewodnik Main Cities in Europe 2010. W poprzedniej edycji tego przewodnika zostało wyróżnionych po 16 restauracji z obu tych miast.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami