TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2009-07-08 - Część pracowników gastronomii ma podrabiane książeczki sanitarno-epidemiologiczne?

Do pracy w lokalach gastronomicznych wymagane jest posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Okazuje się, że bez żadnego problemu można nabyć fałszywy dokument - alarmuje Dziennik.

reklama


W internecie aż roi się od ogłoszeń o uzyskaniu takiej książeczki. Wystarczy zadzwonić, umówić się na spotkanie, zapłacić 80 zł i już można pracować w restauracjach, barach, lodziarniach i pubach. Robienie wszystkich badań i wizyta u lekarza nie jest wiele droższa, kosztuje ok. 110 zł, ale wymaga poświecenia czasu na badania i wizytę u lekarza.

Pracodawcy w praktyce nie sprawdzają oryginalności książeczek. Często jest tak, że w ogóle nie sprawdzają posiadania dokumentu. Sanepid zaś szczegółowo bada książeczki tylko wtedy, jak dojdzie do jakiegoś zatrucia. W efekcie trudno określić skalę problemu.

Trudno więc ocenić, ilu w polskich lokalach gastronomicznych jest chorych pracowników, którzy nie powinni mieć kontaktu z żywnością.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com