TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2007-10-15 - Paryż słynie z klubów i pubów, a Lyon z restauracji

Paryż słynie z klubów oraz pubów. Natomiast Lyon z gastronomii, gdyż tam gotowanie jest sztuką. Smakosze z całego świata przyjeżdżają właśnie do Lyon, aby spróbować tej sztuki oraz poznać jej twórców. Dodatkowo miasto im w tym pomaga.

reklama


Przy małej uliczce w okolicy Placu Terreaux w Lyonie znajdują się przytulne restauracje, zwane les bouchons. Są to tradycyjne lyońskie lokale, gdzie podaje się głównie mięsne specjały. To właśnie one są gastronomiczną wizytówką Lyonu w całej Europie.

Kelner w jednej z bouchons, gdzie wÄ™dzone miÄ™siwa wiszÄ… nad barem opowiada o tamtejszych przysmakach. Proponuje różne rodzaje kieÅ‚basek (á cuire, jésus, rosette, cervelas), a także lyoÅ„skie "andouillette", czyli rodzaj wÄ™dliny z żoÅ‚Ä…dka i jelita grubego Å›wini. Zachwala również "tablier de sapeur", czyli miÄ™so woÅ‚owe i wieprzowe w winie i "tripe", czyli podroby miÄ™sne.

Jeden posiłek w lyońskich restauracjach składa się zazwyczaj z trzech-czterech potraw, tj: przystawki, dwóch dań głównych oraz deseru. Dodatkowo, coraz częściej można zjeść posiłek w towarzystwie swojego zwierzaka domowego. Jeżeli nie ma informacji o zakazie wprowadzania psów, wówczas zwierzę może usiąść pod stołem swojego właściciela, gdzie zazwyczaj czeka już na niego miska.

Paul Bocuse, który zostaÅ‚ ogÅ‚oszony "Kucharzem Stulecia" prowadzi restauracjÄ™ pod Lyonem. Zaliczana jest ona do najsÅ‚ynniejszych na caÅ‚ym Å›wiecie. Przewodniki gastronomiczne wystawiajÄ… jej bardzo dobre recenzje. Jean-François Mesplede, znawca gastronomii pisze w swoim przewodniku: "Nieporównywalna do innych i caÅ‚kowicie poza konkursem. Oferuje m.in. niezapomnianÄ… zupÄ™ z czarnych trufli." Dobra kolacja w restauracji Bocuse'a kosztuje okoÅ‚o 150 euro.

Sława Bocuse'a jest aż tak wielka, że w Lyonie powstał nawet instytut jego imienia. Paul Bocuse jest znany na świecie również z kształcenia mistrzów kuchni.

Natacha Hirth, rzecznik merostwa w Lyonie zapytana o tajemnicę sukcesu lyońskiej kuchni odpowiada - To nie tylko talent naszych kucharzy, ale także wartość produktów spożywczych, jakie tu mamy. Lyon ma świetną lokalizację i dzięki temu dostęp do produktów spożywczych, takich jak ryż, warzywa i owoce najwyższej jakości.

Wszystkie produkty szefowie kuchni mogą nabyć na lyońskich targowiskach. Jedno z nich znajduje się w okolicy bulwaru Croix-Rousse, gdzie na chodniku wzdłuż ulicy od rana do wczesnych godzin popołudniowych rozciągają się stoiska z różnymi produktami spożywczymi. Nabyć tam można warzywa, które są już porcjowane w specjalnych miseczkach, aby nie trzeba było ich ważyć, a także mięso w przenośnych lodówkach. Sprzedawca serów pleśniowych przyozdobił swoje stoisko zdjęciami kóz, z których mleka zostały wyprodukowane nabiałowe przysmaki.

Kolejnym popularnym miejsce do robienia zakupów jest nowoczesne targowisko "Les Halles de Lyon - Paul Bocuse" z markowymi i najbardziej wykwintnymi produktami spożywczymi z całego świata.

Gastronomia w Lyonie jest dobrze promowana przez miasto. Merostwo wspiera kulinarne imprezy, np. ostatni Festiwal Czekolady. W tym roku stworzyło też sieć piętnastu miast świata, które zainteresowane są tematyką gastronomii. Będą one wspólnie promować regionalne produkty i kuchnie oraz walczyć z otyłością. Suzanne Page z merostwa w Lyonie zaznacza - Co więcej, kucharze lyońscy czasami towarzyszą drużynie piłkarskiej Olympique Lyonnais w wyjazdach zagranicznych, gdzie propagują naszą kuchnię. Do Lyonu zapraszamy także specjalistów od gastronomii z innych krajów. W szkołach często organizowane są tygodnie smaku, podczas których uczniowie poznają różne kuchnie regionalne.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com