TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Warszawska Izba Turystyki opublikowała poradnik dla rezydentów dotyczący zdrowia turystów. Masowe wyjazdy Polaków na wypoczynek w rejony innego niż nasz klimatu i obyczajów kulinarnych zwiększają zagrożenie zdrowotne, zwłaszcza przy pobycie w krajach tropikalnych, ale także o niskim poziomie sanitarnym ogólnym i gastronomicznym.
reklama
W związku ze zwiększonym zagrożeniem zaproponowano, aby kadra biur podróży opiekująca się turystami poza granicami kraju informowała ich na zebraniach organizacyjnych po przyjeździe o konieczności przestrzegania elementarnych wymogów sanitarnych.
Największe zagrożenie stanowią bakterie, którym w dynamicznym rozwoju i działaniu chorobotwórczemu sprzyjają zaniechania oraz nie przestrzeganie wymogów sanitarnych. Zagrożeniu infekcyjnemu bakteriami pałeczki salmonelli oraz gronkowca sprzyja spożywanie: niedogotowanych posiłków, spożywanie sałatek, owoców w skórkach, zimnych deserów, picie zimnych napojów z niezamkniętych fabrycznie butelek oraz picie nieprzegotowanej wody.
Przyczyną infekcji pałeczką salmonelli najczęściej są spożywane produkty sporządzane na bazie jaj, pasztety, pierogi oraz galaretki. Gronkowiec z kolei może zagrażać przy spożywaniu potraw mięsnych, przetworów mlecznych (kremy, lody) i ciastek.
Objawy zatrucia to przede wszystkim wymioty, bóle brzucha, biegunki, spadek ciśnienia krwi (zapaść) wodniste stolce, nudności oraz stan podgorączkowy.
Oprócz pomocy medycznej, powrotowi do zdrowia sprzyja: głodówka przez kilka godzin, lekkostrawna dieta (sucharki, kleiki z warzyw), gotowany ryż a także przeciwdziałanie odwodnieniu organizmu (dziennie należy pić nie mniej niż 3 litry płynów).
Uważać trzeba szczególnie w krajach ciepłych i odległych od Polski. Także niższy poziom higieny będzie dodatkowym ułatwieniem dla chorobotwórczych drobnoustrojów. W popularnych turystycznie kierunkach takich jak Tunezja, Egipt, czy Turcja różne dolegliwości przyjeżdżających tam masowo turystów są niestety standardem.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami