TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Śląskie przysmaki przodują na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Śląsk ma bowiem najwięcej zarejestrowanych tradycyjnych potraw i napojów - 98 pozycji.
reklama
Ta ogólnopolska lista zawiera 600 potraw podzielonych na kategorie: produkty mleczne i mięsne, ryby, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje oraz inne produkty.
Na początku tego roku listę wzbogaciły nowe potrawy ze Śląska: rosół z gołębi, pajszle (flaki po cieszyńsku), becok (cieszyńska fasola na sypko) oraz cieszyńska kita wędzona (wędzone mięso z zadniej nogi świńskiej z kością).
Aby trafić na listę potrawy muszą charakteryzować się tradycyjną, przynajmniej 25-letnią metodą wytwarzania.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami