TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
I Europejski Konkurs Kulinarny odbył się w piątek, 10 marca w rzeszowskim Zespole Szkół Gospodarczych. Uczniowie z Niemiec, Słowacji, Francji i Polski prezentowali na nim swoje talenty kulinarne. Tematem konkursu były ryby.
reklama
Uczestnicy przygotowywali je w najróżniejszy sposób. Można było skosztować między innymi: roladę z pstrąga, galaretkę z wędzonego łososia, trójkolorowy mus z makreli, tymbaliki z soku z malin z wędzonym pstrągiem.
Jurorzy za najlepszÄ… potrawÄ™ z ryb uznali szczupaka nadziewanego masÄ… rybnÄ…, którego przygotowaÅ‚y Anna Zami¹ková i Veronika Pekelnická z Akademii Hotelowej z Preszowa na SÅ‚owacji.
Polscy uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich z Kołobrzegu zajęli drugie miejsce ex aequo z zespołem z Euro Train Reinickendorf w Berlinie.
Jurorzy przy wyborze zwycięzców, kierowali się smakiem, wyglądem i sposobem przygotowania potraw.
Marek Pikuła, wicedyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych zapewnia - Już myślimy o przyszłorocznym konkursie. Jego tematem będzie albo dziczyzna, albo wyroby cukiernicze.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami