TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Żywiecki festiwal kwaśnicy zakończył się rekordem. W olbrzymim kotle ugotowano 14 tysięcy litrów zupy. Nadzór nad gotowaniem rekordowej kwaśnicy w tym roku sprawował Karol Okrasa.
reklama
Barbara Czul, pomysłodawczyni i organizatorka festiwalu kwaśnicy powiedziała, że cieszy się z rekordu, bo konkurencja została pobita. Wszyscy będą wiedzieli, że w Żywcu jest królestwo kwaśnicy - wtórował jej Zbigniew Rostocki, szef kuchni lokalnej restauracji.
Karol Okrasa wraz ze Zbigniewem Rostockim zadecydował o zwiększeniu ilości gotowanej kwaśnicy z 12 tysięcy litrów na 14. Jury w składzie: Mariusz Pudzianowski, burmistrz Żywca Antoni Szlagor i europosłanka Małgorzata Handzlik jednogłośnie oznajmiło, że jest to rekord.
Festiwal kwaśnicy organizowało Światowe Stowarzyszenie Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy, zawiązane w 2004 roku z inicjatywy Barbary Czul. Jego celem jest promocja walorów kulinarnych, turystycznych i kulturalnych polskich ziem górskich.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami