TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-01-15 - Znamy zwycięzcę II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego "Benedyktynka"

"Pokuta" i "Czerwone kozaczki" to zwycięskie drinki II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego "Benedyktynka". Konkurs otworzył obchody, przypadającego na ten rok, 500-lecia receptury likieru.

reklama


12 stycznia 2010 roku w Klubie Charyzma w Poznaniu 14 barmanów rywalizowało w konkursie na najlepszy drink z dodatkiem Benedyktynki, ziołowego likieru wytwarzanego przez benedyktynów z Lubinia w Wielkopolsce. Każdy z uczestników przygotował po jednym drinku rozgrzewającym (hot drink) oraz orzeźwiającym (short drink). Liczył się pomysł, technika, czas wykonania drinka oraz kompozycja smakowa i dekoracja. Do ścisłego finału zakwalifikowało się czterech zawodników: trzech poznaniaków: Radosław Krause, Patryk Wojciechowski i Krystian Krawczyk oraz Michał Sowa z Bydgoszczy. To oni od 20.00 rozgrzewali i orzeźwiali swoimi drinkami publiczność Charyzmy. Pomysłowość smakowych zestawień podkreślały już same nazwy drinków - "Zemsta mnicha" - drink z domieszką chili, "Opus Dei" - z syropem waniliowym, "Ziołowy żuraw" - z truskawką i żurawiną, "Flaming" - z amaretto, czy "Before the Night" - z czekoladą.

- Benedyktynka ma bardzo wyrazisty smak, zatem skomponowanie drinka, w którym aromat likieru nie zdominuje całości kompozycji jest niezwykle trudne. Wysoki poziom konkursu potwierdza, że w Polsce jest coraz więcej pasjonatów sztuki barmańskiej - mówił Adam Hołoga, główny sędzia konkursu.

Najlepszym artystą koktajli z Benedyktynką został Krystian Krawczyk z poznańskiej "Brovarii", autor drinków o nazwie "Pokuta" i "Czerwone kozaczki". Pierwszy, oprócz Benedyktynki, zawiera sok brzoskwiniowy i z marakui oraz limonkę i wódkę Nemiroff. Drugi to z kolei Benedyktynka z dodatkiem grenadyny i żurawinowego Nemiroffa. Zwycięzca nie ukrywał zaskoczenia i cieszył się z nagrody - weekendu dla dwóch osób nad morzem w Chłopach. Pozostali finaliści także otrzymali nagrody, a wśród wszystkich uczestników rozlosowano profesjonalny kurs barmański.
Konkurs był okazją do pokazania Benedyktynki jako oryginalnego w smaku i szlachetnego dodatku do drinków lub koktajli. W 2010 roku mija 500 lat od sporządzenia przez Bernardo Vincellego pierwszej mikstury z rumu, ziół i korzeni nazwanej Benedyktynką. Powstający w Lubiniu likier, wywodzący się z tej tradycji, bazuje na 21 starannie wyselekcjonowanych ziołach, a jego skład i sposoby wytwarzania znane są jedynie dwóm zakonnikom. Z okazji jubileuszu planowane są m.in. kolejne odsłony konkursów barmańskich oraz kulinarny konkurs na potrawy z Benedyktynką.

Finaliści II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego "Benedyktynka":
I miejsce - Krystian Krawczyk - Poznań, Brovaria - drinki "Czerwone kozaczki" i "Pokuta"
II miejsce - Radosław Krause - Poznań - drinki "Zemsta mnicha" i "Ziołowy żuraw"
III miejsce - Patryk Wojciechowski - Poznań, Klub Charyzma - drinki "Toxic orange II" i "Opus Dei"
IV miejsce - Michał Sowa - Bydgoszcz, Buena Vista Club - drinki "Before the Night" i "Flaming"

Zwycięskie drinki Krystiana Krawczyka z poznańskiej Brovarii:
W kategorii hot drink:
Czerwone kozaczki
1 cl benedyktynka premium
2 cl nemiroff cranberry
2 cl grenadina
cząstki cytrusów
gorąca woda

W kategorii short drink:
Pokuta
10 cl benedyktynka classic
2 cl nemiroff cranberry
2 cl syrop brzoskwiniowy
2 cl syrop marakuja
2 cl sok z limonki



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com