TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W Kurozwękach na konferencji "W krainie świętokrzyskich smaków" odbył się konkurs na najlepszą potrawę regionalną.
reklama
Kucharze z 13 świętokrzyskich restauracji przygotowali po cztery dania - trzy z nich wybrali z listy przygotowanej przez Świętokrzyski Urząd Wojewódzki, a jedną wymyślili sami.
Dania oceniało jury pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, prezesa Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, a konkursowych przysmaków próbowali jeszcze m.in. kucharz Grzegorz Komedarek, znany z roli Grzesia w serialu "Złotopolscy", oraz Hanna Szymanderska, autorka publikacji kulinarnych.
Najlepiej oceniono kielecką restaurację Monte Carlo, która zaserwowała żeberka wieprzowe duszone w słodkiej kapuście. Za zwycięstwo w konkursie lokal otrzymał piec konwekcyjno-parowy warty około 20 tys. zł. Receptura na tę potrawę pochodzi z okolic Jędrzejowa, od babci mojego szefa kuchni Aleksandra Lubińskiego - zdradził nam Grzegorz Romański, właściciel Monte Carlo. Zapowiedział, że potrawa na stałe zagości w menu restauracji.
W Polsce widać już, ze coraz częściej stawiamy na dania regionalne, z bogatą tradycją. Jeszcze niedawno w naszych hotelach można było zjeść potrawy ze wszystkich krajów, tylko nie polskie. Przykłady innych województw pokazały, że przez żołądek można trafić do serca turysty - stwierdziła Agata Wojda, rzeczniczka wojewody świętokrzyskiego.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami