TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Ogłoszenie
Tytuł: KUCHARZ/KUCHARKA - KURS W ZAKRESIE PODNOSZENIA KWALIFIKACJI
Dział: Szkolenia
Ważne do: 2010-07-15
Wojew.: Małopolskie
Treść:
CELE SZKOLENIA: 1. Doskonalenie wiedzy kulinarnej 2. Podwyższanie umiejętności zawodowych w zakresie przygotowywania, przyrządzania, prezentacji i aranżacji potraw w serwisie kulinarnym 3. Osiągnięcie większego zaufania we własne możliwości Zakładane rezultaty miękkie: 1. Nabycie umiejętności prezentacji potraw w serwisie kulinarnym 2. Umiejętność analizowania wykonywanych czynności związanych z zawodem 3. Wyrobienie umiejętności przewidywania i wyprzedzania faktów 4. Nabycie umiejętności rozwiązywania problemów powstałych w miejscu pracy 5. Umiejętność wykorzystania nowoczesnego sprzętu kuchennego i technologii Zakładane rezultaty twarde: 1. Doskonalenie wiedzy kulinarnej 2. Rozszerzenie wiedzy na temat zasad żywienia 3. Wiedza na temat radzenia sobie ze stresem 4. Nabycie wiedzy na temat umiejętności poruszania się po lokalnym rynku pracy 5. Powiększenie wiedzy na temat umiejętności relacji międzyludzkich W czasach, kiedy komputer i telefon komórkowy są rzeczą oczywistą, a rozwój i wdrażanie nowoczesnych technologii w bez mała wszystkich gałęziach przemysłu nieraz wprowadza nas w zawrót głowy, to również nowe technologie, nowe trendy kulinarne oraz nowoczesny sprzęt w dzisiejszej kuchni i całej gastronomi są logiczne i zrozumiałe. Kurs ten ma na celu wprowadzenie Państwa pracowników w świat nowych technik przygotowywania, sporządzania i aranżacji potraw, które mają szerokie zastosowanie w ofercie gastronomicznej najlepszych restauracji i hoteli. W renomowanych restauracjach bardzo ważną rolę ma szef kuchni, który wraz ze swoim personelem uczestniczy w realizacji oferty a’ la carte dla klienta oraz przy przygotowywaniu oferty bankietowo - cateringowej, która w efekcie organoleptycznym oraz wizualnym staje się prawdziwą sztuką. Ale za nim do tego dojdziemy musimy posiąść podstawową wiedzę na temat produktów żywnościowych. PROGRAM SZKOLENIA: (program autorski, informacje o trenerze dostępne u organizatora) Dzień 1 Najważniejsze stopnie wiedzy kulinarnej Podstawowe techniki gotowania Rodzaje i odmiany sosów Sposoby i techniki sporządzania sosów, Sos: warzywny z oliwą, majonezowy, jajeczny, winegret Sposoby i techniki sporządzania sosów, Sos: ciemny pieczeniowy, jasny, rybny, jajeczny z masłem Zioła świeże i przyprawy - znajomość i umiejętność zastosowania ich w potrawach Rodzaje i odmiany zup Sposoby i techniki sporządzania zup Fumet z kaczki z estragonem i krutonem parmezanowym, krem z marchwi z wermutem, cytrynowa zupa kokosowa Dzień 2 Przystawki zimne i gorące Techniki sporządzania i aranżacji dań zimnych Comber z sarny marynowany w miodzie sosnowym, rozmarynie i żubrówce serwowany z marynowanymi prawdziwkami Plastry surowej polędwicy z rakami, marynowanej w soli morskiej z twarogiem warzywnym i sałatką ze świeżych ziół Pasztety rybne, mięsne Glazurowanie, żelowanie Pasztet z łososia z pistacjami i bazylią Pasztet z sandacza po polsku z rodzynkami, jajkiem na twardo, i koperkiem Sałaty, sałatki, surówki i dania warzywne Przygotowywanie i sporządzanie sałat Czerwona cykoria z włoskimi orzechami i fetą Biała cykoria z wędzonymi szprotkami, suszonymi pomidorami, oregano i parmezanem Zastosowanie sosów zimnych, ziół świeżych Mięsa, owoce morza - sposoby przygotowywania Rost beef w musztardzie z krewetkami, warzywami i sosem homarowym z whisky Dzień 3 Mięsa, owoce morza - trendy i techniki w serwisie talerzowym Przygotowanie produktów do zajęć praktycznych - obróbka wstępna Dania z ryb i owoców morza Różne sposoby i techniki przyrządzania ryb Sałata z rukoli i szpinaku z kalmarami smażonymi w oleju sezamowym, kurkumie, czosnku i chili Sandacz pieczony w cieście filo z konfiturą z czerwonej cebuli Najnowsze trendy kulinarne w sporządzaniu ryb i owoców morza Pomidorowe risotto z krewetkami, szałwią i parmezanem Stek z łososia pieczony z prawdziwkami, karotką, w sosie holenderskim Najnowsze techniki i technologie w sporządzaniu ryb i owoców morza Szyjki rakowe duszone z suszonymi śliwkami majerankiem, chili i pieczonym czosnkiem podane z kopytkami Dzień 4 Dania z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i dziczyzny Beef Welighton, sos pieprzowy z Porto, Confite de canarie - duszone udka kacze z jabłkami, w majeranku i czosnku Giczka cielęca w rosole z warzywami Filet Mignon z sałatką z melona z parmezanem, chlli i kaparami, sos rozmarynowy Dania z ziemniaków, ryżu, makaronu i produktów zbożowych Ziemniaki zapiekane z tymiankiem w słodkiej śmietanie Pilaw z kaszy perłowej z warzywami, curry i kolendrą Makaron "Carbonara" i "Alfredo" z kurczakiem Dzień 5 Przygotowanie produktów do zajęć Desery na ciepło: Naleśniki Zuzanny w sosie pomarańczowym Brzoskwinie w z migdałowym "Szodonie" Francuskie pierożki nadziewane jabłkami, bakaliami i lodami waniliowymi Mus czekoladowy z owocami cytrusowymi Czerwone grapefruity zapiekane w migdałowym zabajone z lodami waniliowymi i płatkami migdałów Relacje międzyludzkie Podstawowa wiedza o przepisach HACCP Podsumowanie szkolenia
reklama
Wstawiono: 2010-06-15 18:04:43
Ogłoszeniodawca: Centrum Edukacji i Biznesu
WWW: strona www
Telefon: 22 674 12 55
Email: szkolenia@ceib.com.pl
Wróć do działu
Wróć do strony głównej
Pełna wersja
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami